Mäta pieporná - Mentha piperita

19.02.2014 20:12

Mäta je bylinka známa už zo staroveku. V tých časoch si ju Rimania miešali s medom na osvieženie dychu, grécke ženy používali mentolovú masť na stuhnuté končatiny. U nás je najznámejšia mäta v podobe čaju, ktorý napomáha pri trávení a dokáže aj mierne znížiť krvný tlak, je vhodný aj pri prechladnutí a chrípke. Často sa používa aj do rôznych pokrmov, práve z dôvodu, že zabraňuje nafukovaniu. Môžete ju použiť ako prísadu k mäsu, k rybám, do omáčok, koláčov, horúcej čokolády. Dodá Vášmu jedlu príjemnú chuť.

Počas horúcich dní poskytuje mäta príjemné osvieženie. Dajte si čaj (môže byť horúci aj studený) alebo si urobte miešaný drink. Po dlhom cvičení mentolová masť osvieži Vaše telo. Ak ju momentálne nemáte doma, pomôže aj mätový kúpeľ.Ak si ju chcete pestovať doma, môžete si ju vysadiť do záhonu v polotieni. Je to síce teplomilná rastlina, no dobre znáša aj zimu. Pozor však na jej rýchle rozmnožovanie, ak nechcete, aby sa príliš roztiahla, zasaďte si ju do kvetináča. Zbierať ju môžete na jar, ale aj počas celého leta.